pátek 16. listopadu 2012

Report - Marsz Patriotów Wroclaw 2012



Nejenom Varšavský Marsz Niepodleglosci byl cílem českých nacionalistů i do daleko bližší Vratislavi jich na zdejší pochod již tradičně několik vyrazilo. Zde Vám tedy přinášíme krátky report z polské Wroclawy.


Ve Vratislavi se již tradičně konal 11. listopadu pochod pod názvem Marsz Patriotów. Akce nacionalistů připomínající vzkříšení nezávislého Polska v roce 1918.  Stejně jako loni se této akce zúčastnila i skupina národovců z Česka.



Marsz Patriotów začínal na centrálním náměstí největšího města Slezska. Před začátkem akce řečník v několika větách shrnul, že tento den to nebude o dlouhých proslovech, ale o vyjádření pýchy na svou vlast. Poté se vydáváme na pochod ulicemi města, kterého se účastní obrovské množství lidí (dle organizátorů téměř 10 000 lidí). Sešla se zde opravdu pestrá směsice osob: nemluvňata v kočárku byla vezena svými rodiči vedle starců s berlemi; dredaři a punkeři pochodovali po boku skinheadů. Jak tomu bývá v Polsku na podobných akcích zvykem, prim hráli fotbaloví fanoušci. Nejvíce byli zastoupeni fans místního klubu Śląsk Wrocław.


Atmosféra pochodu byla umocněna množstvím pochodní, bengálských ohňů a petard. Nacionalisté z města Żary na pochod připravili obrovskou národní vlajku o rozměrech 3m x 35m. Jsou skandována hesla jako např.: ,,Čest a sláva hrdinům!”, ,,Ne pro Unii, ne pro NATO, Polsko jen pro Poláky!”, ,,Ne Usraelskému imeperialismu” nebo ,,Velké Polsko nezávislé!”. Po svém loňském fiasku si ,,antifašisté” zřejmě své aktivity rozmysleli a raději zůstali doma, ulice tedy patřily jen hrdým patriotům.


Pochod končí spálením vlajek EU za zpěvu hymny Polska. Po skončení akce naše skupina bloudí po městě a nemůže najít místo, kde jsme zaparkovali. Ptáme se místních patriotů na cestu, ti jakmile zjistí, že jsme z Česka nás ihned berou za své hosty a zvou nás dle starého polského obyčeje na vodku. Vzhledem k tomu, že máme před sebou dlouhou cestu a nadcházející den nemáme volno, tak musíme s díky jejich pohostinství odmítnout a vyrazit do naší domoviny.


Marsz Patriotów 2012 byl větší, než ročník předešlý. Opět se ukázalo se, že vlastenecké myšlenky a cítění mají v polské společnosti své pevné místo. Nezbývá, než se jen těšit na ročník 2013.

Den předem se v Białystoku uskutečnila podobná akce, kterou taktéž organizovala místní pobočka NOP. Na akci se sešlo přes 500 nacionalistů, kteří zde vyjádřili lásku ke svému národu a otčině.

Video:


Čtěte také: